Meddelare: Margareta Svensson  År: 1908

Socken/stad: Haverö  By/kvarter: Nybo

I gamla tider ha de kunnat ställa varandra till björnar, och så ha de kunnat ställa sig själva till björnar också, och dessa ha då rivit kräk för grannarna.

Jag har hört en historia om en sådan björn, men var den tilldrog sig, vet jag rakt inte. - Det var så, att tre karlar var ute och jagade och träffade på en björn, som de sköt en hop skott på utan att det gjorde honom något. Men så var det en av kulorna, som hade en silverknapp i hatten, och den lade han in i st. för kula. Då han nu sköt, föll björnen. Innanför björnens hud fann de bälte och knivdon - så det var en människa i björnskepnad.

Nordiska museet. Frågelista. Trolldom och magi I.